Reizen

Parijs

Voor velen van onze leerlingen (5de moderne) vormt de Parijsreis de eerste confrontatie met een echte wereldstad. De hoofdbedoeling van onze reis is dan ook hen in contact te brengen met zoveel mogelijk verschillende facetten van een metropool.


Na een grondige voorbereiding in de klas (opzoekwerk, presentatietaken, lectuur- en video-opdrachten…) laten we hen de Lichtstad zo veel mogelijk zelf ontdekken. Zo maken ze in kleine groepjes wandelingen en zoektochten in erg uiteenlopende wijken, gaande van de overbekende Champs-Elysées en Montmartre en het indrukwekkende La Défense tot de veel minder gekende Sentier en Tolbiac. De begeleidende leerkrachten fungeren hierbij als veilige bakens.


We bezoeken ook heel verschillende musea. Niet alleen het Louvre en het Centre Pompidou worden verkend; we doen ook kleinere musea en wetenschapspaleizen aan. De individuele keuzes van de leerlingen zijn hier bepalend. Door interviewopdrachten op straat en in de musea komen ze in contact met de gewone Parijzenaar en de toerist: “Wie zijn ze, wat drijft hen?” Een avondje in een Parijs theater is een mooie kers op een rijkelijke taart.
Om van te smullen…

Italië

Aan de leerlingen van het 6de jaar wordt ieder jaar een cultuurreis naar Italië aangeboden. Centraal staat de schoonheid van dit zuiderse land met zijn talloze kunststeden en archeologische sites. Voor de leerlingen vormt deze reis een bekroning van hun studie, maar ook een bevraging van hun gevoelens, verbeelding en intellect.

De leerlingen van de 6de moderne openen de dans in Firenze, waar ze de Italiaanse renaissance induiken en de kunstschatten van deze stad verkennen. Na een bezoek aan het middeleeuwse Siena volgt een langdurig bezoek aan de eeuwige stad Rome. We wandelen over de paden van die eeuwigheid door ons onder te dompelen in de vele aanblikken van Rome: de klassieke tijd, de barokke bloeiperiode en het hedendaagse Rome van na de Italiaanse eenmaking. Een stevige natuurwandeling in de sporen van Franciscus van Assisi brengt ons weer met onze voeten op de grond. En om de reis in schoonheid af te sluiten doen we nog Bologna, Ravenna en Venetië aan. Een reis die de leerlingen de vele facetten en turbulente geschiedenis toont van de Italiaanse laars.

De leerlingen van 6de klassieke talen bezoeken belangrijke historische centra, achtereenvolgens Pisa, Firenze, Siëna, Paestum, Pompeï, Rome, Assisi, Ravenna en Venetië. Ter plaatse kunnen zij getuige zijn van de verdichting van meer dan duizend jaar westerse geschiedenis o.a. op het Forum Romanum en de Palatijn. De kunstwerken van Michelangelo en andere grote kunstenaars op diverse locaties zijn een bundel van rode draden tijdens deze ontdekkingsreis. Byzantijnse pracht en praal, de figuur van Franciscus, Griekse tempels in Paestum en menig arcadisch landschap vormen een kleurrijk mozaïek.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident.