Scholengemeenschap

Onze school behoort tot de scholengemeenschap Malle-Zandhoven. Deze bestaat uit 4 scholen: het Immaculata Instituut (Oostmalle), het Mariagaarde Instituut (Westmalle), het Vrij Technisch Instituut (Zandhoven) en onze school, het Sint-Jan Berchmanscollege.

Met respect voor de lokale schoolcultuur werken de vier scholen reeds enkele jaren officieel samen om een rationeel en kwaliteitsvol onderwijsaanbod te realiseren.

Onderwijswetgeving

In de onderwijswetgeving wordt de scholengemeenschap steeds vaker gezien als een basisstructuur of een samenwerkingsplatform van waaruit nieuwe richtlijnen moeten worden geïmplementeerd. Zo worden er op vlak van personeelsbeleid en veiligheidspreventie reeds een aantal aspecten vanuit de scholengemeenschap gecoördineerd.

De directies van de scholengemeenschap, verzameld in de Raad van Directeurs, opteren ervoor om de samenwerking te laten groeien vanuit reële behoeften in het lokale onderwijsveld. Zo levert de scholengemeenschap een constructieve bijdrage aan de werking van elke school.

Leerlingenoriëntering

Belangrijk aandachtspunt hier is de optimalisering van de leerlingenoriëntering. In een actieve samenwerking met de basisscholen uit de CLB-regio Zoersel werd daarom een adviesdocument ontwikkeld. De ouders overhandigen dit document bij inschrijving in de secundaire school. In combinatie daarmee hanteren de vijf scholen een duidelijke, uniforme inschrijvingsprocedure.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident.

Heroriënteringen

Om de mogelijkheden bij heroriënteringen tijdens de studieloopbaan realistisch in te schatten, hebben de scholen de basisinformatie over hun studieaanbod op elkaar afgestemd. Enkel een gefundeerde en positieve keuze voor een nieuwe studierichting heeft immers kans op slagen.

Medezeggenschapscollege

Op niveau van de scholengemeenschap situeert zich ook het Medezeggenschapscollege. In deze overkoepelende vergadering zijn de verschillende geledingen van de lokale schoolraden vertegenwoordigd.Dit overlegorgaan wordt opgericht als een van de onderliggende organen daarom verzoekt.

 

Administratieve zetel:

Scholengemeenschap Malle-Zandhoven (116043-V07)

Kasteellaan 18

2390 Westmalle

tel. 03 312 98 98

fax 03 312 98 89

e-mail info[at]sgmz.be